7 TEMPAT MENARIK WAJIB DIKUNJUNGI DI PADANG & BUKITTINGGI, INDONESIA

Padang merupakan ibu negeri dan bandar terbesar di Sumatra Barat, Indonesia. Bukittinggi pula merupakan salah satu kawasan kampung yang ada di bahagian Hilir daerah Sumatera Utara, Indonesia. Disebabkan jarak yang agak dekat, kebiasaanya pengunjung akan melawat kedua-dua tempat ini.

 

Padang dan Bukittinggi akan memberikan anda sebuah percutian yang cukup berbeza dan mempunyai keunikan sendiri, ditambah lagi dengan panorama dan keindahan alam yang sangat mempesonakan!

Artikel kali ini adalah hendak memperkenalkan kepada anda semua 7 tempat yang paling popular dan wajib dikunjungi di Padang dan Bukittinggi, Indonesia. Berikut adalah tempat-tempat popular tersebut! Pastikan baca sampai habis okay?

1. Air Terjun Anai

Air Terjun Arai

Air Terjun Lembah Anai mungkin sudah ramai yang tahu kerana keindahan air terjun yang mengasyikkan. Pengunjung pastinya akan terkejut dengan melihat landskap semulajadi dalam bentuk air terjun, lokasi sangat tepat di tepi bukit yang tinggi.

 

Ternyata kemudahan dan penginapan disini cukup lengkap. Bermula dari tempat letak kereta yang besar, kedai cenderahati, restoran dan penginapan. Rizab alam semula jadi Air Terjun Anai ini juga agak luar biasa. Apabila perjalanan terasa letih, pengunjung boleh berehat sekejap dan melihat pemandangan semula jadi di sekitar air terjun ini.

 

Terdapat satu siri kereta api lama yang berliku-liku di lebuh raya, yang terletak tidak jauh dari kedudukan air terjun. Mungkin bagi pengunjung yang suka tempat-tempat terbuka dan ‘nature-lover’, akan merasakan betapa indahnya suasana ini. Udara sangat sejuk selain mendengar bunyi air mengalir dari air terjun.

 

Semasa meneroka kawasan hutan terlindung, pengunjung boleh melihat monyet-monyet yang bermain diantara dahan-dahan pokok. Ada juga haiwan lain di kawasan air terjun Anai ini seperti rusa, tapir dan anteaters. Pada perjalanan yang melelahkan, pengunjung boleh bergegas untuk mandi di Kolam Renang Mega Permai, yang agak jauh dari kawasan hutan lindung kira-kira 1 km. Keseluruhannya adalah memuaskan untuk mereka yang sukakan air terjun.

Air Terjun Lembah Anai

Singgalang, Sepuluh Koto, Tanah Datar Regency, West Sumatra 27282, Indonesia

Dibuka setiap hari

24 jam

Rp 5,000 seorang

*Harga mungkin berbeza untuk pelancong luar

2. Kampung Minangkabau

Kampung Minangkabau

Budaya Minangkabau memang sangat menarik untuk diketahui. Pada masa ini, pengunjung boleh mengetahui dan melihat sejarah dan budaya asal orang Minangkabau jika mereka melawat Kampung Minang Padang Panjang. Tempat ini terletak betul-betul di bawah kaki Gunung Merapi yang tentunya menjadikan udara di tempat-tempat pelancongan ini sangat bersih dan sejuk termasuk panorama yang sangat indah. Jadi lawatan ke tempat ini akan menjadi sangat menyeronokkan.


Di dalam kawasan Kampung Minangkabau terdapat bangunan utama yang disebut Rumah Gadang yang terdiri daripada beberapa bilik. Kini ia berfungsi sebagai muzium di mana sejarah Minangkabau akan disimpan seperti yang diterangkan di atas. Kemudian di depan rumah Gadang, terdapat beberapa rumah yang lebih kecil daripada Rumah Gadang, iaitu Rangkiang. Ia adalah tempat menyimpan beras. Biasanya terdiri daripada 4 rumah kecil yang mempunyai fungsi masing-masing.


Para pelancong boleh menikmati pelbagai kemudahan untuk berhibur, seperti lawatan hutan, taman rekreasi, kolam renang, dan kemudahan sukan. Pengunjung tidak hanya melancong, tetapi dapat mempelajari sejarah budaya Minangkabau di mana terdapat banyak peninggalan seperti dokumen, salasilah, buku lama dan beberapa koleksi lukisan dan barang-barang lain. Kemudian ada juga pakaian tradisional Minangkabau. Pengunjung perlu membayar untuk mencuba pakaian tradisional Minangkabau untuk sekali pakai.

Minangkabau Culture Documentation and Information Center

Komplek PDIKM, Silaing Bawah, Kec. Padang Panjang Bar., Kota Padang Panjang, Sumatera Barat 27118, Indonesia

Sabtu – Rabu (7:00am – 5:00pm)

Khamis (7:00am –  3:00pm)

Jumaat (Tutup)

Weekday – Rp 40,000 seorang

Weekend – Rp 50,000 seorang

*Harga mungkin berbeza untuk pelancong luar

3. Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek

Pandai Sikek

Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek, yang terletak 10 km dari Bukittinggi, merupakan salah satu daripada tujuh kampung asal di Minangkabau yang terkenal dengan kemahiran tenun yang diturunkan dari generasi ke generasi. Dikatakan bahawa Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek menawarkan songket terbaik di rantau ini dan salah satu dari hanya dua baki desa yang masih mengamalkan seni songket.

 

Di dalam rumah tenun ini dipenuhi dengan kedai-kedai yang memaparkan songket berwarna-warni yang indah dan dikatakan bahawa setiap songket memiliki motif sendiri. Terdapat lebih daripada 200 motif yang dimiliki oleh rumah tenun ini dan salah satu yang paling banyak digunakan ialah motif itik pulang petang (motif itik).

 

Kain songket akan menjadi sangat lembut selepas siap, tetapi membuatnya bukan tugas yang mudah. Ia boleh mengambil masa sehingga empat bulan untuk diselesaikan, bergantung kepada kerumitan reka bentuk. Ia boleh menelan belanja sehingga berjuta-juta rupiah.

 

Maka, jika sudah tiba di sini, pasti tidak lengkap betul jika tidak membeli cenderahati. Bagi pengunjung yang ingin membeli cenderahati di Sumatera Barat pasti tidak akan keliru dengan idea cenderahati kerana terdapat banyak pilihan. Bermula dari makanan yang pelbagai dan juga tekstil asli Minang seperti songket, tudung dan telekung.

 

Bagi mereka yang mempunyai bajet yang tinggi, kain songket Minang boleh menjadi pilihan yang tepat. Harganya dari ratusan ribu hingga mencapai puluhan juta rupiah. 

Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek

Jl. Pandai Sikek, Koto Baru, Kec. Sepuluh Koto, Kabupaten Tanah Datar, Sumatera Barat 27151, Indonesia

Dibuka setiap hari

8:00am – 6:00pm

4. Ngarai Sianok

Ngarai Sianok

Ngarai Sianok, dulu menjadi lokasi utama ketika berkunjung ke Bukittinggi, Sumatera Barat. Ngarai Sianok, terletak di Desa Sianok, Kota Bukittinggi, Kabupaten Agam, Sumatera Barat. Kecantikannya terkenal dengan negara-negara asing, sehingga pernah disamakan dengan Grand Canyon di Amerika Syarikat.


Di dasar Ngarai Sianok terdapat aliran sungai Batang Sianok yang jelas, tumbuhan subur membentuk hutan. Tempat ini adalah lokasi yang selamat untuk haiwan liar bergantung. Kewujudan haiwan liar seolah-olah melengkapi keindahan Ngarai Sianok ini. Beberapa hidupan liar yang terdapat di sepanjang aliran Batang Sianok termasuk Siamang atau monyet ekor panjang, tapir Rusia, rusa, harimau dan babi liar. Selain haiwan liar, flora yang tumbuh juga pelbagai jenis. Yang paling istimewa, banyak tumbuhan Rafflesia yang boleh ditemui di tempat ini. Malah tumbuh-tumbuhan yang mempunyai kebaikan untuk ubat juga boleh dijumpai.

 
Keindahan Ngarai Sianok dapat dilihat dari Panorama Park di Bukittinggi atau dengan berjalan ke tebing, tempat penempatan warga sini dan sawah padi. Untuk menikmati pemandangan dari taman, pengunjung perlu membayar yuran masuk sebanyak Rp 3.000 seorang. Selain mengagumi keindahan Ngarai Sianok, pengunjung juga boleh melawat bunker Jepun (tempat perlindungan dari serangan), yang dibina semasa Perang Dunia II, dan terletak di pangkalan gaung.


Ngarai Sianok boleh dikatakan pemandangan yang paling indah di antara banyak tempat-tempat menarik di Sumatera Barat, terutama ketika matahari terbit atau matahari terbenam.

Ngarai Sianok (Sianok Valley)

Jl. Panorama, Bukit Cangang Kayu Ramang, Kec. Guguk Panjang, Kabupaten Agam, Sumatera Barat 26138, Indonesia

Sabtu – Khamis (9:30 am – 5:30 pm)

Jumaat (Tutup)

Rp 10,000 seorang

*Harga mungkin berbeza untuk pelancong luar

5. Pasar Bukittinggi (Pasar Atas)

Pasar Atas Bukittinggi

Buat pengunjung yang inginkan tempat shopping yang berbaloi-baloi untuk membeli cenderahati ketika bercuti di Bukittinggi, Pasar Atas adalah pilihan yang baik.

 

Pasar Atas merupakan tempat untuk membeli-belah. Ia terletak di pusat Kota Bukittinggi dan berhampiran dengan Jam Gadang. Pasar Atas merupakan salah satu pusat penjual-beli warga tempatan dan sentiasa menjadi tumpuan pelancong yang berkunjung ke Bukittinggi.

 

Jika mengunjungi Pasar Atas, tidak lengkap rasanya jka tidak membawa pulang cerderahati asli Sumatera Barat. Pasar Atas ini menawarkan bermacam barangan asli Sumatera Barat, seperti tenunan songket, kain sulam, ukiran kayu, serta kraft barangan anyaman. Kesemuanya boleh didapati dengan harga yang amat berpatutan.

 

Barangan lain seperti pakaian, kasut dan peralatan rumah juga terdapat di sini. Harga yang ditawarkan juga berpatutan kerana Pasar Atas merupakan pusat berbeli-belah yang menawarkan barangan yang mampu menarik minat pembeli untuk membeli cerderahati dengan lebih banyak lagi.

Pasar Atas, Kota Bukittinggi, Sumatera Barat, Indonesia

Dibuka setiap hari

8:00am – 6:00pm

6. Tabek Patah

Sekiranya berada di Tabek Patah, wajib singgah dahulu untuk menikmati makanan ringan yang sangat lazat!

 

Di Tabek Patah, pergi la ke Kopi Kiniko, yaitu salah satu industri rumahan memproses kopi di Jalan Raya Batusangkar-Bukittinggi. Kiniko ini merupakan kedai kopi yang popular sekiranya ke Padang. Dipanggil Kopi Kawa kerana kopi ini dituang ke dalam tempurung kelapa yang menyerupai cawan minum membuatkan rasa kopi tersebut lebih sedap dan lebih nikmat.

 

Jangan salah anggap ya tentang cara yang digunakan, walaupun begini tetapi lokasi ini merupakan destinasi pelancongan makanan yang sudah menjadi target para pengunjung di dalam mahupun luar negara.

 

Selain kopi, di sini juga tersedia sejenis pisang yang sudah disalai, yang disebut sebagai pisang salai. Menikmati kopi kawa biasanya wajib makan bersama dengan sepiring pisang salai panas yang sangat sesuai untuk mengalas perut ketika mengembara.

 

Kopi kawa ada beberapa jenis dengan rasa yang berlainan. Kiniko juga ada gerai kopi di belakang kedainya dimana pengunjung boleh menikmati kopi dan pisang salai sambil ditemani keindahan alam. Wajib mencuba kopi kawa dan pisang salainya sebab sedap dan berbaloi.

 

Kopi kawa dan pisang salai yang siap dibungkus juga ada dijual di sana. Kebanyakan pelancong akan memborong kopi kawa dan pisang salai sebab sedap. Sudahlah sedap, murah pula tu. Pengunjung juga dapat melihat pembuatan kopi dan pembungkusannya di situ, terdapat gudang di sebelahnya.

Kopi Kiniko

Jl. Raya Batusangkar, Tabek Patah, Salimpaung, Kabupaten Tanah Datar, Sumatera Barat 27262, Indonesia

Dibuka setiap hari

8:00am – 6:30pm

7. Desa Pariangan

Desa Pariangan

Nama desa ini adalah Nagari Pariangan yang terletak di Tanah Datar, Sumatera Barat. Pariangan adalah desa tertua di Minangkabau dan tepat berada di lereng Gunung Marapi, yang berjarak sekitar 15 kilometer dari bandar Batusangkar.

 

Apabila melawat kampung ini, pengunjung akan dikagumi dengan pemandangan indah, budaya dan seni bina bangunan masih dikekalkan hingga ke hari ini. Reka bentuk desa Pariangan ini memiliki seni bina tradisional Minangkabau yang sangat tua dan sangat cantik, di mana semua hasil seninya adalah sangat asli dan sangat lama masih dikekalkan hingga ke hari ini. Banyak juga bangunan yang sudah berusia beratus tahun.

 

Selain bangunan lama dan kaya dengan nilai budaya, desa Pariangan juga memiliki Masjid Ishlah yang merupakan masjid tertua di Sumatera Barat. Kewujudan masjid tersebut dan aktiviti di masjid itu menambah lagi kekayaan warisan budaya Pariangan.

 

Di bahagian hadapan desa ini, pengunjung akan dihidangkan dengan pemandangan lading-ladang jagung dan beberapa tanaman lain. Pengunjung perlu berjalan beberapa minit sebelum tiba di penghujung jalan. Seperti kawasan desa lain, penempatan di desa Pariangan tidak terlalu padat, malah pengunjung dapat menikmati suasana desa dengan bebas.

 

Tambahan lagi, di desa Pariangan juga pengunjung dapat menikmati mata air panas yang dipercayai sumber air berasal dari Gunung Marapi. Elemen baik dalam air ini sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit.

Desa Pariangan

Tanah Datar Regency, Sumatera Barat, Indonesia

Dibuka setiap hari

Tiada ketetapan masa

*Harus la tidak berada di kawasan Desa Pariangan sehingga di tengah malam agar tidak mengganggu penduduk setempat

Menarik bukan tempat-tempat popular di atas tadi? Menghayati dan mempelajari budaya masyarakat di tempat negara lain dapat meningkatkan pengetahuan dan motivasi diri. Jadi sangat berbaloi jika melancong disana sambil melihat dan merasa sendiri pengalaman sejarah negara ini. Jadi apa tunggu lagi. Jom melancong bersama SyokNya Travel.

 

Kami di Syoknya Travel Sdn Bhd menyediakan peluang untuk anda merealisasikan impian anda. Kami disini menjamin akan memberi  khidmat kami adalah yang terbaik untuk anda. Mari kita mengembara sambil mencipta pengalaman berharga!

 

Hubungi  0194491170 (Encik. Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pakej yang disediakan atau layari www.syoknyatravel.com sekarang!

Pakej Padang & Bukittinggi, Indonesia

Pakej 3 hari 2 malam dengan harga serendah RM511 seorang!
Popular!

Artikel menarik yang lain

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial