Turkey

7 TEMPAT TARIKAN PELANCONG YANG POPULAR DI TURKI

Melakar sejarah dengan landskap yang merangkumi pantai dan gunung yang luas dan tinggi, Turki menjadi sebagai pintu masuk antara Eropah dan Asia selama ribuan tahun. Tempat perdagangan dan pertukaran budaya telah menjadikan Turki sebuah negara yang sangat menarik dan pelbagai. Titik di mana Timur bertemu Barat, kekayaan budaya dan pengaruh yang luas telah meninggalkan tanda dan didedahkan dalam bentuk masakan negara, serta di dalam monumen agama dan tapak arkeologi yang banyak.

Artikel kali ini adalah hendak memperkenalkan kepada anda semua 7 tempat tarikan pelancong yang popular di Turki. Berikut adalah tempat-tempat popular tersebut! Pastikan baca sampai habis okay?!

1. Taman Tulip Emirgan

Emirgan Park Tulip

Di bukit yang besar selepas Jambatan Fatih Sultan Mehmet adalah Emirus Korusu (Emirgan Park) atau Taman Tulip Emirgan, adalah salah satu destinasi musim bunga yang paling popular di Eropah di bandar ini. Pengunjung melawat taman ini setiap hujung minggu dan boleh menggunakan aktiviti-aktiviti yang disediakan.

 

Taman Tulip Emirgan patut dikunjungi di semua musim, tetapi pada bulan April semasa Festival Tulip di seluruh bandar, setiap laluan dan cerunan mempunyai beberapa karya seni tulip terbaik yang dipamerkan. Pelukis landskap untuk taman ini telah menjadikan ia dalam corak yang berwarna-warni. Taman ini juga akan menjadi sangat cantik terutamanya pada hari yang cerah apabila diterangi oleh cahaya matahari, maka warna-warna bunga tulip ini akan muncul.

 

Lawati salah satu daripada Köşkler (rumah-rumah besar) iaitu tiga buah rumah yang dinamakan dengan warna, iaitu kuning, merah jambu dan putih. Ia menunjukkan gaya seni bina zaman akhir Uthmaniyyah. Di Beyaz Köşk pula pengunjung boleh menikmati ‘brunch’ iaitu makanan tradisional lewat pagi Turki  atau segelas teh sambil mengagumi persekitaran.

 

Taman tulip ini mempunyai taman permainan moden yang popular di kalangan keluarga yang mempunyai kanak-kanak kecil. Untuk orang dewasa, cuba gunakan peralatan senaman yang disediakan sepanjang laluan. Anak-anak riang, ibu bapa juga senang betul?

 

Jangan lupakan snek tradisional di Taman Emirgan Tulip ini. Pastinya pengunjung lebih suka merasa makanan tradisional tempatan berbanding makanan yang sudah biasa didapati. Di mana mahu dapatkan? Hanya di luar pintu masuk, pengunjung akan bertemu dengan penjual gula kapas, kacang dan buah-buahan kering, dan kağıt helva (wafer bulat yang manis) untuk snek semasa berjalan-jalan di sekitar taman. Akhiri lawatan dari taman ini dengan makan malam ikan yang popular dan nikmati ais krim asli Turki.

Emirgan Park

Reşitpaşa, Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul, Turkey

Dibuka setiap hari

7:00 am – 10:30 pm

2. Koza Han (Pasar Sutera)

Pasar Sutera (Koza Han dalam bahasa Turki) adalah pasar dua tingkat yang terletak di dalam halaman segi empat tepat, dengan terdapat masjid kecil di tengah-tengah halaman. Terdapat sebuah sadirvan (tangki air dengan mata air) dengan 95 bilik di tengah-tengah struktur yang mengagumkan. Kedai-kedai sutera ini mengandungi pengeluaran berkualiti tinggi dan berpatutan seperti kain sutera, selendang sutera, bahan pakaian, barangan artistik, dowery, produk tekstil rumah, seluar, perak dan cenderahati bernilai yang lain.


Ramai pelawat mengambil masa yang singkat selepas mereka melawat semua kedai sutera di galeri atas kedai. Ini mungkin tempat terbaik di bandar untuk menikmati secawan teh atau kopi Turki yang bagus. Terdapat juga banyak kafe moden, restoran dan bar untuk pengunjung berhibur dan berehat. Sekiranya pengunjung itu bernasib baik, mereka mungkin akan didekati dengan seseorang yang bersedia meramalkan masa depan mereka dengan membaca kopi yang terbaki di dalam cawan kecil pengunjung itu. Tapi harus diingatkan, ramalan itu hanya sekadar hiburan, tidak perlu dipercayai.


Pengunjung dan warga tempatan juga datang ke sini untuk duduk di kafe di bawah pokok-pokok oak di halaman bawah; atau di salah satu meja dan sofa rendah di seberang kedai-kedai di mana pengunjung dapat melihat segala tindak tanduk mereka yang berada di bawah.


Hari ini, Koza Han telah memberi perkhidmatan kepada pengunjung dengan senyuman dan penjual yang berpengalaman. Koza Han ini juga telah dilawati oleh ahli politik, ahli perniagaan, gabenor, datuk bandar dan artis terkenal.

Koza Han

Osmangazi, Uzunçarşı Cd., 16010 Osmangazi/Bursa, Turkey

Isnin – Jumaat -8:00 am – 7:30 pm

Sabtu – 8:00 am – 8:00 pm

Ahad – 10:30 – 6:30

3. Masjid Agung Bursa (Ulu Cami’i)

Masjid Agung Bursa (Bursa Grand Mosque) atau dikenali sebagai Ulu Cami’i merupakan mercu tanda terkemuka di pusat bandar Bursa. Dengan dua menara yang menawan dan 20 kubah, bangunan itu merupakan salah satu yang paling mengagumkan dan paling penting di Bursa. Ulu Cami’i dianggap masjid kelima paling penting dalam Islam, selepas yang ada di Mekah, Madinah, Jerusalem, dan Damsyik.


Masjid adalah sebahagian daripada bangunan-bangunan yang paling menonjol dan ketara di Bursa, dan ia merupakan separuh dari kehidupan, budaya, dan sejarah Bursa. Ramai pelancong mengunjungi masjid dan boleh menjadi sebahagian penting pengalaman pengunjung di Bursa. Sesuatu yang tidak lengkap jika tidak berjalan dan melihat di Ulu Cami’i, salah satu mercu tanda Bursa yang paling penting.

Bursa Grand Mosque

Nalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa, Turkey

Dibuka setiap hari

24 jam

4. Munira Kedai Organik

Munira

Setiap pengunjung yang melawat Bursa, mereka pasti berhenti di Munira, Bursa sebuah kedai besar dengan produk yang paling popular dijual iaitu manisan asli Turki, madu, barang-barang kulit, tembikar tradisional dan koleksi tembaga buatan tangan. kakitangan yang ramah, dan pengunjung boleh menemui surau dan tandas.

 

Para pengunjung boleh memilih segala produk yang ditawarkan dengan harga yang boleh dimiliki, walaupun ada sesetengah produk mempunyai harga yang sangat mahal. Pastikan pengunjung berhati-hati semasa memilih barang yang hendak dibeli ya?


Produk seperti minyak wangi dan minyak masak boleh didapati dalam bentuk timbang. Staff di Munira akan sedia membantu untuk membungkuskan barangan yang dikehendaki pelanggan. Sebaiknya, pastikan pengunjung berada bersama dengan warga tempatan (tour guide) bagi membantu menyelesaikan masalah atau kesulitan semasa membeli barangsola

Munira Organic House

Panayır Mahallesi Yeni Yalova yolu üzeri 8.km, D:No:459, 16000 Osmangazi, Turkey

Dibuka setiap hari

7:00 am – 10:00 pm

5. Pamukkale: Istana Kapas Turki

Pamukkale

Pamukkale di Aegean Turki juga dikenali sebagai “Istana Kapas”, kerana kemunculan spa mandian bermineral yang berwarna putih seakan kapas, yang kaya dengan kalsium di sekitar kawasan tersebut. Dikenali sebagai “bandar spa” sejak zaman Rom, para pelancong pergi ke Pamukkale untuk berehat di dalam kehangatan, menenangkan dan sebagai terapi di spa ini.


Pamukkale adalah tempat yang kecil, tetapi ia mempunyai tempat-tempat yang luar biasa untuk membuat pengunjung lawati dan tidak dapat dilupakan seperti runtuhan Hierapolis (bandar spa kuno) dan Travertines (teres kalsium), Teater Roman dan Muzium arkeologi. 


Bandar Purba Hierapolis mendapat populariti apabila mata air kalsiumnya ditemui oleh orang Rom untuk mendapatkan sifat kuratif. Orang-orang Rom mempersembahkan kota itu sebagai hadiah kepada Raja Pergamon, Eumenes II, yang dia menamakan Hierapolis, sebagai penghormatan kepada Hiera, isteri pengasas Dinasti Pergamene, Telesphorus.


Apa yang menjadikan Hierapolis berbeza dari kebanyakan tempat adalah ia tidak dibina di atas tanah, bukan di atas air, tetapi di atas batu kapur di atas mata air mineral di kawasan itu. Ia adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO kerana reruntuhan yang dipenuhi seluruh bandar, termasuk nekropolis yang menempatkan sarcophagi tokoh purba seperti Marcus Aurelius.

Pamukkale

20190 Pamukkale/Denizli, Turkey

April hingga Oktober (musim panas) – Dibuka dari 06:30 am hingga 9:00 pm setiap hari.
November hingga Mac – Dibuka dari  06:30 am hingga 7:00 pm setiap hari

 50 Lira Turki TRY (8 Euro or 9 US Dollar) seorang

6. Istana Uchisar & Lembah Merpati

Kampung Uçhisar didominasi oleh sebuah kubu batu besar yang penuh dengan terowong dan gua. Sama seperti bandar-bandar bawah tanah di rantau ini, tompokkan batu-batu ini memberi perlindungan kepada penduduk dari penjajah semasa era Rom dan Byzantium. Kubu ini boleh dinaiki hingga ke puncak, di mana pengunjung dijanjikan panorama yang sangat luas di atas lembah yang bergelombang yang mengelilingi kampung ini.


Uçhisar juga merupakan titik permulaan yang baik untuk berjalan kaki lembah. Khususnya, laluan melalui Lembah Merpati berjalan dari sini ke Göreme, menjadikannya jalan yang sangat indah di antara kampung. 


Lembah Merpati ini dinamakan kerana banyak rumah merpati diukir ke dalam batu dan tebing. Dahulu kala merpati digunakan sebagai pembawa mesej, dan najis mereka digunakan sebagai baja dan mungkin juga digunakan untuk membuat bahan letupan. Hari ini, jumlah merpati adalah sangat sedikit, jika ada pun hanya burung merpati disimpan di lembah, walaupun ramai penduduk setempat menyimpannya sebagai haiwan kesayangan di kolumbari mereka sendiri.

 

Jika pengunjung sudah berada di Lembah Merpati ini, pengunjung dapat melihat beberapa rumah merpati di lembah tersebut. Ianya berupa lubang-lubang kecil, bukan gua.

Uchisar Castle

Tekelli, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir, Turkey

Dibuka setiap hari

7:30 am – 6:30 pm

9 Lira Turki

7. Bazaar Besar Turki

grand bazaar

Salah satu pasar tertutup tertua dan terbesar di dunia, Bazaar Besar bermula dari abad ke-15. Mempunyai lebih daripada 4000 kedai, Bazaar Besar dikunjungi oleh ramai pelancong dan rakyat tempatan secara berkala.


Bazar ini adalah seperti sebuah puzzle raksasa dengan keluasan yang mengandungi 4400 kedai lama, 25000 kakitangan sepenuh masa, 61 jalan bertutup, 18 pintu yang terbuka untuk pelbagai titik bandar, masjid, air pancut, 40 rumah rehat, dan ia kelihatan sama seperti yang berlaku kepada masa lalu. Silingnya yang tinggi ditutup dengan kubah yang mempunyai beratus-ratus tingkap.

Maka, tidak hairanlah ia adalah salah satu kawasan membeli-belah yang paling popular di dunia. Bilangan pengunjung untuk sehari sahaja mencapai setengah juta orang pada waktu puncak ketika musim panas.

 

Bazaar Besar yang berusia 554 tahun ini merupakan salah satu pengalaman membeli-belah yang paling menarik di dunia buat pengunjung yang datang. Ini adalah tempat yang sempurna untuk mengakhiri lawatan dengan membeli-belah beberapa cenderamata untuk saudara mara dan kenalan.

 

Permaidani buatan tangan dunia yang terkenal dan ‘kilim’ Turki (sejenis permaidani tenunan tangan yang popular), hiasan perak, dekorasi indah dari tembaga dan gangsa serta seramik yang berkualiti, barangan kulit yang berkualiti tinggi turut dijual. Di kedai-kedai perhiasan pula dipenuhi dengan emas, perak dan batu permata. Pengunjung boleh mencari pelbagai jenis aksesori kraftangan yang berharga, dari perhiasan antik hingga perhiasan moden. Berjalan di bazaar ini juga pengunjung dapat mencium bau aroma rempah yang mempesonakan serta tentu sahaja bau kopi Turki yang enak.

 

Pengalaman membeli-belah hebat ini akan menanti pengunjung di Bazaar Besar, salah satu pasar tertutup tertua di dunia!

Grand Bazaar

Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul, Turkey

Dibuka setiap hari

10:00 am – 6:00 pm

Menarik bukan tempat-tempat yang kami kongsikan di atas tadi? Menghayati dan mempelajari budaya masyarakat di tempat negara lain dapat meningkatkan pengetahuan dan motivasi diri. Jadi sangat berbaloi jika melancong disana sambil melihat dan merasa sendiri pengalaman sejarah negara tersebut. Jadi apa tunggu lagi? Jom melancong bersama SyokNya Travel.

 

Kami di Syoknya Travel Sdn Bhd menyediakan peluang untuk anda merealisasikan impian anda. Kami disini menjamin akan memberi  khidmat kami adalah yang terbaik untuk anda. Mari kita mengembara sambil mencipta pengalaman berharga!

 

Hubungi  0194491170 (Encik. Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pakej yang disediakan atau klik pakej Turki dibawah ini sekarang!

Pakej Turki

Pakej 9 hari 8 malam dengan harga serendah RM3,988 seorang!
MENARIK!

Artikel menarik yang lain

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial