LOKASI POPULAR TUMPUAN PELANCONG DI TOKYO, JEPUN

Tokyo adalah ibu negara Jepun dan sebuah bandar metropolis yang paling ramai di dunia. Ia juga merupakan salah satu daripada 47 ‘Japan Prefecture’, yang terdiri daripada 23 pusat kota pusat dan beberapa bandar, pekan dan desa di barat pusat bandar. Kepulauan Izu dan Ogasawara juga sebahagian daripada Tokyo.

Hari ini, Tokyo menawarkan pilihan membeli-belah, hiburan, budaya dan makanan kepada pengunjungnya tanpa had. Sejarah bandar ini juga dapat dipelajari di daerah seperti Asakusa dan di muzium-muzium sekitarnya, kuil dan taman bersejarah. Bertentangan dengan persepsi umum, Tokyo juga menawarkan sejumlah kawasan hijau semulajadi yang menarik di pusat bandar dan dalam sepanjang perjalanan kereta api di pinggiran. Jom lihat apa yang menarik disini ya?

1. Taman Ueno (Ueno Park)

Taman Ueno dalah sebuah taman awam yang besar di sebelah Stesen Ueno di tengah bandar Tokyo. Kawasan taman itu pada asalnya merupakan sebahagian daripada Kuil Kaneiji, yang merupakan salah satu kuil terbesar dan paling kaya di kota dan kuil keluarga puak Tokugawa yang memerintah semasa Tempoh Edo. Kaneiji berdiri di timur laut ibu kota untuk melindungi kota dari kejahatan, seperti Kuil Enryakuji di Kyoto.

 

Hari ini, Ueno Park terkenal dengan banyak muzium yang terdapat disitu, terutamanya Muzium Negara Tokyo, Muzium Nasional Seni Barat, Muzium Seni Tokyo Metropolitan dan Muzium Sains Negara. Ia juga adalah rumah Zoo Ueno, taman zoologi pertama di Jepun.

 

Di samping itu, Ueno Park adalah salah satu tempat bunga ceri yang paling popular dan meriah di Tokyo dengan lebih daripada 1000 pokok bunga ceri yang terletak di laluan tengah taman itu. Bunga ceri biasanya mekar pada akhir bulan Mac dan awal April dan menarik banyak pihak hanami (tontonan bunga ceri).

Ueno Park

Japan, 〒110-0007 Tokyo, Taito City, Uenokoen, 8−・ 池之端三丁目

Dibuka setiap hari

5:00 am – 11:00 pm

2. Iyashi no Sato

Iyashi no Sato (Iyashi Sato Village) berdiri di tapak bekas ladang tani di pinggir barat Tasik Saiko. Kampung tersebut telah musnah akibat tanah runtuh semasa taufan pada tahun 1966. Empat puluh tahun kemudian, rumah-rumah tradisional kampung itu dibina semula dan dibuka semula sebagai sebuah muzium terbuka dan kraf tradisional kampung di mana pengunjung boleh belajar tentang budaya dan mencuba serta membeli kraftangan tempatan yang berbeza.

 

Kampung ini kini terdiri daripada lebih daripada dua puluh buah rumah yang telah diubah menjadi kedai, restoran, muzium dan galeri. Setiap kedai mempunyai segmen khusus dalam kraf tradisional seperti tembikar, kemenyan atau tenunan.

Beberapa kedai kraf tangan menyediakan bengkel untuk pengunjung untuk mencuba membuat produk tradisional, termasuk kertas ishi, arang dan mi soba.


Beberapa rumah mengandungi muzium, seperti Rumah Watanabe yang mempamerkan kehidupan sehari-hari petani yang dulu tinggal di rantau ini. Terdapat juga Muzium Kawalan Erosion dan Sedimen yang menerangkan sebab-sebab tanah runtuh yang memusnahkan kampung, dan teknik yang digunakan untuk mencegah bencana tersebut.

 

Rumah yang lain termasuk galeri seni yang memaparkan karya seni tempatan, kedai hasil dan studio potret di mana pelawat boleh mencuba baju kimono atau samurai dengan bayaran yang kecil dan mengambil gambar. Restoran dan rumah rehat juga boleh ditemui di sekitar kampung.

Iyashi no sato Ancient Japanese Village

Japan, 〒401-0332 Yamanashi, Minamitsuru District, Fujikawaguchiko, Saiko, 根場 2710

Dibuka setiap hari

9:00 am – 5:00 pm

Dewasa – 350 yen

Kanak-kanank – 150 yen

3. Tasik Kawaguchiko

Kawasan Kawaguchiko adalah sebuah resort di ‘Yamanashi Prefecture’, satu setengah jam dengan menaiki bas dari Tokyo. Terletak di dasar Gunung Mt. Fuji iaitu gunung terbesar di Jepun, adalah kawasan pusat Fujikawaguchiko, di mana pengunjung dapat menikmati alam yang indah, tasik, dan pelbagai hiburan yang lain. Kemuncak kawasan ini tidak dapat dinafikan sebagai tasik Kawaguchiko yang indah dan pemandangan yang besar dan luar biasa di Mt. Fuji. Kemudahan hiburan, restoran dan hotel ada disekelilingi tasik. Jarak yang dekat dengan Tokyo adalah satu lagi ciri menarik, kerana ia boleh diakses secara langsung dari Shinjuku.

 

5 aktiviti untuk dilakukan di Kawaguchiko:

1. Bergambar Mt. Fuji

2. Ropeway Panoramic Mt. Fuji

3. Muzium Hutan Muzik Kawaguchiko

4. Muzium Seni Itchiku Kubota

5. Fuji-Q Highland (taman hiburan)

Lake Kawaguchi

Fujikawaguchiko, Minamitsuru District, Yamanashi Japan

Dibuka setiap hari

9:00 am – 5:00pm (Mac hingga Nov)

9:30am – 4:30pm (Dec hingga Feb)

Klik disini untuk lihat harga tiket https://www.mtfujiropeway.jp/en/guide/

 

4. Taman Oishi

Oishi Park adalah taman awam yang terletak di tepi utara Tasik Kawaguchi. Dari taman ini pengunjung boleh menikmati pemandangan indah Mt. Fuji dan Tasik Kawaguchi. Taman ini mempunyai laluan berjalan kaki 350m dengan banyak bunga yang ditanam di sepanjang laluan dari akhir April hingga awal Mei. Dari akhir Jun hingga awal Julai bunga lavender cantik mekar, dan dari pertengahan hingga akhir bulan Oktober pokok renek kokia menunjukkan musim gugur berwarna merah yang cantik. Perbezaan antara pelbagai bunga dan Mt. Fuji sangat hebat.

 

Berjalan di jalan bunga-bungaan sambil melihat Gunung Fuji yang hebat, pengunjung akan berasa sangat santai dan hampir melupakan masa. Masa terbaik untuk melihat lavender adalah dari akhir Jun hingga awal Julai. Datang la ke taman Oishi yang indah di mana pengunjung boleh menikmati bunga bermusim. Pada musim sejuk, pemandangan Gunung Mt. Fuji dikelilingi udara kabus yang segar.

 

Taman ini juga merupakan rumah kepada Pusat Kehidupan Semulajadi Kawaguchiko di mana pengunjung boleh menikmati jus buah dan pengunjung boleh memetik buah ceri dan blueberry sendiri. Kemudian, memakan buah ceri & blueberry yang dipetik sendiri. Mereka juga mempunyai kafe di mana pengunjung boleh mencuba ais krim blueberry yang asli.

Oishi Park

Japan, 〒401-0305 Yamanashi, Minamitsuru District, Fujikawaguchiko, Oishi, 2585-2 地先

Dibuka setiap hari

9:00am – 6:00pm

5. Pasar Tsukiji (Pasar Luar)

Sekiranya pengunjung mempunyai minat dalam sushi, makanan laut atau memasak, Pasar Luar Tsukiji (Tsukiji Outer Market) harus berada di jadual perjalanan Tokyo.

 

Kawasan lorong sempit dan kedai-kedai lama mengekalkan contoh pasaran dalaman (inner market) yang tidak boleh digunapakai (yang merupakan sedikit Tsukiji yang paling terkenal). Namun, pasar luar (outer market) di Tsukiji masih mempunyai ciri yang lebih banyak dan lebih baik. Lebih 300 kedai dan restoran telah tinggal di Pasar Luar Tsukiji dan terus memberi khidmat kepada pelanggan.

 

Pasar Luar Tsukiji ini masih menawarkan pelbagai sashimi segar, rempah kering, buahbuahan, sayur-sayuran, ikan, pisau sushi, peralatan dapur dan lain-lain barangan lain yang berkaitan dengan makanan dan masakan.

 

Pengunjung masih boleh bersarapan di salah satu kedai tempatan di Pasar Luar Tsukiji. Terdapat pelbagai restoran yang menawarkan menu ikan mentah yang lazat yang pelbagai jenis dari kaisendon (makanan laut dan mangkuk beras) hingga sashimi, dengan kuantiti banyak serta berpatutan. Makan tengah hari, tentu saja boleh, ia juga merupakan pilihan.

Tsukiji Outer Market

4 Chome-16-2 Tsukiji, Chuo City, Tokyo 104-0045, Japan

Isnin hingga Sabtu

9:00am – 3:00pm

6. Resort Ski GALA Yuzawa

Yuzawa di Niigata Prefecture adalah salah satu kawasan ski yang paling banyak dan paling mudah diakses dari Tokyo. Yuzawa terkenal dengan salji tebal dan musimnya yang panjang, dengan beberapa pusat peranginannya dibuka dari pertengahan November hingga akhir Mei. Hanya 90 minit dari Stesen Tokyo, Gala Yuzawa adalah tempat peranginan yang paling mudah di Yuzawa untuk diakses dengan kereta api.


Ski dan snowboarding adalah aktiviti utama yang menarik pengunjung ke Gala! Rasa angin bertiup melewati wajah atau perasaan salji seperti selimut tebal di bawah kaki adalah sesuatu yang tidak akan dapat melupakan! Sekiranya pengunjung ingin mengambil peluang mencuba pengalaman baru, Gala adalah peluang seumur hidup!


Untuk bermain ski atau snowboarding di Gala, pengunjung memerlukan pas! Pas ini akan membenarkan pengunjung mengambil gondola, supaya mereka boleh sampai ke resort dan naik lif kerusi, supaya boleh bermain ski atau snowboard.

GALA Yuzawa Snow Resort

1039-2 Yuzawa, Niigata, Japan

Mulai 14 Disember 2019 hingga 6 Mei 2020
JAM BUKA
Musim Sejuk 08:00am – 5:00pm
Musim Bunga 08:00am – 4:00pm * Hujung Minggu / 08:00am – 4:30pm * Hujung Minggu dan Cuti

* Masa terbuka dan waktu buka mungkin berubah bergantung pada keadaan cuaca

7. Harajuku

Harajuku adalah pusat budaya dan gaya fesyen remaja yang extreme di Jepun. Tetapi juga ia menawarkan tempat berbelanja untuk orang dewasa serta mempunyai beberapa tempat bersejarah.


Titik tumpuan budaya remaja Harajuku adalah Takeshita Dori (Takeshita Street) dan jalan-jalan lainnya yang dipenuhi dengan kedai-kedai yang ‘trendy’, butik fesyen, kedai preloved, dan kedai makanan segera yang ditujukan khas kepada remaja fesyen dan mengikut trend.


Hanya di selatan Takeshita Dori dan lebih dari dua kali panjangnya adalah Omotesando, sebuah jalan luas yang dipenuhi pokok yang kadang-kadang disebut sebagai Champs-Elysees Tokyo. Di sini pengunjung boleh menemui kedai, kafe dan restoran jenama terkenal untuk pelanggan yang lebih dewasa. Kompleks Omotesando Hills yang bergaya dibuka pada tahun 2006 dan mensasarkan kaum bandar yang tahu tentang fesyen pada usia 30-an dan 40-an, sementara Kiddy Land mempunyai beratus-ratus mainan yang unik untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.


Harajuku bukan sahaja budaya dan syurga berbelanja bagi remaja. Meiji Jingu, salah satu kuil utama di Tokyo, terletak di sebelah barat trek kereta api di sebuah oasis hijau besar yang dikongsi dengan Taman Yoyogi yang luas. Lukisan ukiyo-e yang indah dipamerkan di Muzium Seni Peringatan Ota kecil, dan Muzium Nezu mempunyai koleksi pelbagai seni Asia serta taman Jepun tradisional.

 

Harajuku

Shibuya, Tokyo

Dibuka setiap hari

24 jam

Menarik bukan tempat-tempat yang kami kongsikan di atas tadi? Menghayati dan mempelajari budaya masyarakat di tempat negara lain dapat meningkatkan pengetahuan dan motivasi diri. Jadi sangat berbaloi jika melancong disana sambil melihat dan merasa sendiri pengalaman sejarah negara tersebut. Jadi apa tunggu lagi? Jom melancong bersama SyokNya Travel.

 

Kami di Syoknya Travel Sdn Bhd menyediakan peluang untuk anda merealisasikan impian anda. Kami disini menjamin akan memberi  khidmat kami adalah yang terbaik untuk anda. Mari kita mengembara sambil mencipta pengalaman berharga!

 

Hubungi  0194491170 (Encik. Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pakej yang disediakan atau klik pakej Tokyo, Jepun dibawah ini sekarang!

Pakej Tokyo, Jepun

Pakej 5 hari 4 malam
MENARIK!

Artikel menarik yang lain

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial