8 Aplikasi Perjalanan Harus Ada Untuk Keperluan Traveler 2020

Apabila melancong, pelancong selalu bergantung pada telefon pintar mereka lebih daripada biasa. Aplikasi perjalanan bukan sahaja sumber inspirasi tetapi juga berguna untuk tempahan dan pengurusan logistik.

Terdapat banyak aplikasi untuk membantu segala-galanya dari tempahan hari-hari dan perubahan penerbangan terakhir, dan yang berfungsi sebagai buku panduan. Aplikasi boleh membantu anda menguruskan segala hal-hal yang diperlukan ketika melancong. Tetapi, terlalu banyak aplikasi untuk travel di Play Store (Android) dan Apple Store (iOS), dan tak semuanya sesuai dengan apa yang kita mahukan. Oleh itu disini kami senaraikan beberapa aplikasi yang sangat sesuai dan bagus untuk digunakan ketika melancong. Wajib ada ketika melancong okay?

1. Airbnb

Airbnb ialah pasaran dalam talian yang menghubungkan penyewa yang ingin menyewakan rumah mereka dengan orang-orang yang mencari penginapan di kawasan itu. Ia adalah aplikasi untuk pengguna menyewa rumah untuk beberapa hari. Ia kini meliputi lebih daripada 81,000 bandar 191 negara. Pengalaman perjalanan yang tidak dapat dilupakan bermula dengan Airbnb. Cari pengembaraan perjalanan dan tempat-tempat baru untuk pergi jauh atau berdekatan dengan anda, dan akses sewa rumah untuk percutian, pengalaman baru dan tempat untuk dikunjungi di seluruh dunia. Ia dapat membantu anda dimana-mana sahaja untuk mendapatkan penginapan berupa rumah.

2. Trivago

Carian hotel Trivago membolehkan pengguna membandingkan harga hotel dengan hanya beberapa klik dari lebih 400 tapak tempahan untuk 1.8 juta lebih hotel di lebih daripada 190 buah negara. Cari hotel untuk bercuti atau perjalanan perniagaan anda, cari percutian bandar minit terakhir atau perjanjian hujung minggu musim panas. Dengan lebih daripada satu juta hotel untuk dipilih dan beratus-ratus laman tempahan di seluruh dunia untuk membandingkan, merancang perjalanan seterusnya anda tanpa tekanan dengan hotel dan aplikasi perjalanan yang terkenal di dunia! Ia membantu anda mendapatkan hotel terbaik dengan harga terbaik.

3. TripIt

Tidak seperti aplikasi perjalanan lain, TripIt boleh mengatur rancangan perjalanan anda tidak kira di mana anda menempah. Ringkaskan e-mel pengesahan anda ke plans@tripit.com dan dalam masa beberapa saat, TripIt akan membuat perjalanan utama untuk setiap perjalanan. TripIt menjalankan semua perjalanan anda, ia menyelamatkan pengguna semasa mereka berasa seperti “Di mana saya, apa yang saya perlu lakukan seterusnya?”, iaitu serangan serangan panik dan keliru ketika melancong.

4. Culture Trip

Culture Trip memberi inspirasi kepada pelancong yang ingin tahu budaya luar dan berhubung dengan dunia di sekeliling mereka. Culture Trip membuat perancangan perjalanan yang mudah dan seronok, meliputi dunia dengan kisah dan video perjalanan yang memenangi anugerah, panduan dalaman tentang bandar-bandar yang hebat, cadangan yang boleh dipercayai untuk aktiviti yang unik untuk dilakukan, pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan tempat-tempat terpilih untuk tinggal di kawasan kejiranan yang selesa.

5. Muslim Pro

Negara Islam seperti Malaysia, Arab Saudi, Indonesia dan Emiriah Arab Bersatu, serta negara-negara dengan minoriti Muslim yang besar seperti Perancis, Amerika Syarikat dan United Kingdom ramai yang menggunakan aplikasi ini. Mengatasi kedua-dua hambatan platform bahasa dan mudah alih, Muslim Pro boleh diakses oleh seluruh komuniti Islam di seluruh dunia, dengan itu menjadi aplikasi Islam pertama yang diterjemahkan dalam 15 bahasa. Mempunyai waktu solat, azan, al-Quran, arah kiblat, zikir, tempahan penerbangan Skyscanner, lokasi makanan halal, lokasi masjid dan banyak lagi. Sangat sesuai digunakan dimana-mana terutamanya di negara asing.

6. Kayak

KAYAK mencari beratus-ratus laman pelancongan lain supaya anda tidak perlu bersusah-susah. Tempah penerbangan, hotel atau kereta sewa dengan sempurna dan menjimatkan wang dengan satu aplikasi sahaja dan Tawaran Persendirian. KAYAK Trips membolehkan anda menyusun semua pelan perjalanan anda di satu tempat termasuk kemas kini status penerbangan percuma, peta terminal lapangan terbang dan masa menunggu keselamatan. KAYAK juga adalah satu-satunya aplikasi yang anda perlukan untuk perancangan, tempahan dan perjalanan.

7. Grab

Grab adalah aplikasi perjalanan (e-hailing) no #1 di Asia Tenggara, perkhidmatan penghantaran makanan, dan penyelesaian pembayaran tanpa tunai dalam satu aplikasi. Dengan aplikasi Grab baharu, anda akan mendapat perkhidmatan tempahan paling mudah untuk kereta persendirian dan teksi dari komuniti pemandu terbesar di rantau ini, penghantaran makanan dari restoran kegemaran anda untuk memenuhi sebarang keinginan dan pembayaran tanpa tunai dalam aplikasi dan di peniaga di seluruh bandar. Apa sahaja yang anda perlukan, Grab sudah sediakan. Anda boleh menggunakan Grab ketika berada di negara Asia Tenggara.

8. Uber

Uber adalah aplikasi perjalanan (e-hailing) sama seperti Grab, cuma ia hanya fokus kepada berkongsi perjalanan (ridesharing) sahaja. Di negara lain selain Asia Tenggara, anda boleh menggunakan Uber sebagai pilihan untuk kemana-mana dengan mudah dan selesa. Contoh negara seperti China, US, Brazil, Australia, Spain dan banyak lagi. Klik link untuk lihat senarai negara yang menggunakan perkhidmatan e-hailing Uber https://www.uber.com/global/en/cities

Nak lebih mudah, ambil sahaja pakej pelancongan dari agensi-agensi pelancongan yang berdaftar. Segalanya sudah disediakan termasuk pengangkutan, penginapan, makan dan tempat-tempat menarik yang akan dikunjungi. Boleh dikatakan semuanya sudah termasuk pakej, jadi anda tak perlu pening-pening lagi.

Jika mahu pengalaman merasai sendiri cara menguruskan pelancongan anda boleh la download aplikasi yang kami cadangkan okay! Semoga bermanfaat!

Artikel menarik yang lain

Ilmiah
syoknyat-admin

Perkara Harus Anda Tahu Tentang Aqiqah Untuk Bayi Anda

Perkara Harus Anda Tahu Tentang Aqiqah Untuk Bayi Anda Aqiqah adalah sunnah yang harus dilakukan setelah lahir anak anda dengan mengorbankan haiwan. Ini adalah salah satu sunnah yang wajib dilakukan setelah kelahiran anak. Dengan kata lain, aqiqah seperti sedekah yang kamu berikan.   Sebagaimana hadis dari

Baca lagi »
Ilmiah
syoknyat-admin

APAKAH PROSEDUR & KETETAPAN AQIQAH?

Apakah Prosedur dan Ketetapan Aqiqah? Saya perlu mengetahui prosedur aqiqah. Ibu bapa saya melakukan aqiqah untuk anak saya pada hari ketujuh kelahirannya. Tetapi kekeliruannya ialah kami belum menamakan anak kami. Jadi, saya tertanya-tanya apakah aqiqah ini sah menurut sunnah. Tidakkah kita harus menyebut nama anak (dan

Baca lagi »
Ilmiah
syoknyat-admin

BUAT PINJAMAN UNTUK LAKSANAKAN IBADAH QURBAN?

Membuat Pinjaman Untuk laksanakan Ibadah Qurban Adakah wajib mengambil pinjaman untuk membuat ibadah qurban? Segala puji bagi Allah.   Oleh kerana ibadah qurban ini hukumnya adalah sunnah muakad, jadi tidak perlu mengambil pinjaman untuk membeli binatang qurban, kerana tidak wajib bagi orang yang tidak kaya, menurut

Baca lagi »
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial