DESTINASI TERBAIK SEOUL, KOREA

Seoul, ibukota Korea Selatan, adalah sebuah metropolis yang besar di mana pencakar langit moden, kereta bawah tanah berteknologi tinggi dan budaya pop memenuhi kuil Buddha, istana dan pasar jalanan. Tempat menarik yang menarik termasuk Plaza Rekabentuk Dongdaemun futuristik, dewan konvensyen dengan seni bina melengkung dan taman di atas bumbung; Istana Gyeongbokgung, yang pernah mempunyai lebih daripada 7,000 bilik; dan Kuil Jogyesa, lokus belalang kuno dan pokok pain.

1) Gyeongbok Palace

Nama Gyeongbok bermaksud “Sangat Diberkati oleh Syurga.”Dibina pada tahun 1395, Istana Gyeongbokgung juga dikenali sebagai Istana Utara kerana kedudukannya jauh di utara berbanding dengan istana-istana Changdeokgung (Istana Timur) dan Istana Gyeonghuigung (Istana Barat). Istana Gyeongbokgung boleh dikatakan paling indah, dan kekal sebagai yang terbesar di semua lima istana.

Premis ini dimusnahkan oleh api semasa Perang Imjin (Invasions Jepun, 1592-1598). Walau bagaimanapun, semua bangunan istana kemudian dipulihkan di bawah pimpinan Heungseondaewongun semasa pemerintahan Raja Gojong (1852-1919).

Untuk meningkatkan kemudahan pelawat untuk masuk dari Istana Gyeongbokgung ke Seochon, pintu gerbang barat istana, Yeongchumun dibuka kepada orang ramai pada Disember 2018. Selama 43 tahun yang lalu, terdapat hanya 3 pintu masuk ke Istana Gyeongbokgung iaitu pintu gerbang selatan Gwanghwamun, pintu masuk utara Sinmumun dan pintu masuk timur Muzium rakyat Korea.

161 Sajik-ro, Sejongno, Jongno-gu, Seoul, South Korea

 • Anda disarankan untuk memakai kasut yang selesa agar perjalanan anda lebih mudah dan lancar 
 • harga untuk masuk ke istana ini ialah 3,000 won

Wednesday: 9am–6pm
Thursday: 9am–6pm
Friday: 9am–6pm
Saturday: 9am–6pm
Sunday: 9am–6pm
Monday: 9am–6pm
Tuesday: Closed

2) Gwanjang Market

Pasar Gwangjang adalah salah satu pasar tradisional terbesar di Korea dan terkenal dengan barangan sutera yang berkualiti, cadar linen dan barangan kraf tangan. Hari ini, arked pakaian vintaj di pasaran telah menjadi daya tarikan yang sangat popular di kalangan orang muda dan pemborong yang mencari fesyen vintaj yang unik. Pasar Gwangjang mempunyai lebih dari 100 tahun sejarah.
Pasar Gwangjang adalah tempat keindahan gastronomi, terdapat banyak makanan dan orang tempatan yang makan di setiap arah. Jika anda meminati makanan tradisional Korea, disini adalah tempat yang sesuai untuk pelancong yang semangnya mencari atau ingin mencuba merasai makanan Korea.

88 Changgyeonggung-ro, Jongno 4(sa)-ga, Jongno-gu, Seoul, South Korea

 • Anda perlu berhati hati dalam memilih gerai makanan di pasar ini. pastikan ada logo halal barulah anda beli
 • Jangan lupa untuk mengaktifkan kad bank untuk pengeluaran luar negara sebelum ke luar negara.

Setiap hari bermula 9 pagi hingga 5 petang

3) Han River Park

Ketika melawat Seoul, jangan ketinggalan untuk melawati Sungai Han, kerana ia mengalir melalui bandar itu sendiri dan dengan beberapa tarikan terbaik di Seoul. Han River Park, yang terletak di tebing Sungai Han, sebenarnya ia mengandungi 12 taman yang berlainan. Antaranya ialah Taman Yeouido Hangang. Menjelajahi taman ini dengan menaiki basikal adalah cara terbaik untuk menikmati pemandangan sungai, pokok-pokok dan taman itu sendiri. Taman ini lebih menyeronokkan semasa musim bunga apabila pokok-pokok bunga cherry mekar. Sekiranya anda melawat semasa musim bunga, pastikan anda menghadiri Festival Bunga Spring Yeouido dan nikmati keindahan bunga mekar semasa anda menjelajah kawasan itu di atas penyewaan basikal anda.

Yeouido Hangang mempunyai banyak aktiviti luar. Penyewaan basikal adalah aktiviti yang sangat popular di kawasan itu kerana Taman Yeouido Hangang mudah diakses dan mempunyai laluan berbasikal yang cukup cantik. Disana jugak terdapat tarikan seperti bangunan 63. Peminat seni boleh berkunjung ke sini untuk melihat pameran seni. Bangunan ini juga merupakan antara bangunan yang tertinggi di Seoul.

Banpo 2(i)-dong, Seoul, South Korea

 • Tiada harga tiket masuk dikenakan.
 • Disarankan untuk anda datang semasa “cherry blossom” kerana taman ini sangat menarik waktu itu

Buka setiap hari 24 jam

4) Starfield Library


Terletak di pusat COEX Mall, Perpustakaan Starfield adalah ruang awam terbuka di mana sesiapa sahaja boleh duduk bersiar-siar, berehat, dan membaca buku bersama dengan pembaca yang lain.

Pemilihan pelbagai buku dalam pelbagai genre seperti kemanusiaan, ekonomi, hobi, dan lain-lain boleh didapati di perpustakaan besar ini. Seluruh bahagian di perpustakaan ini adalah untuk buku-buku asing dan penulis terkenal. iPads boleh digunakan untuk membaca ebuku. Hampir 600 majalah, domestik dan asing, tersedia untuk dilayari. Dengan semua kualiti yang ada pada perpustakaan ini menetapkan Perpustakaan Starfield adalah berbeza daripada perpustakaan biasa lain. Di samping itu, banyak peristiwa berlaku di sini seperti bertemu dengan pengarang, ceramah buku, bacaan puisi, ceramah, konsert buku, dan banyak lagi.

Selain untuk membaca, perpustakaan ini juga sesuai untuk mengambil gambar kerana mempunyai pemandangan latar belakang yang menarik.

955-9 Daechi-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea

 • Masuk adalah percuma

Setiap Hari bermula 10 pagi hingga 10 malam

5) Cheongyeochon Stream

Udara bersih dan air yang bersih, kawasan berehat yang indah di tengah-tengah bandaraya. Cheonggyecheon adalah aliran moden sepanjang 11 km yang berjalan melalui pusat bandar Seoul. Dicipta sebagai sebahagian daripada projek pembaharuan bandar, Cheonggyecheon adalah pemulihan aliran yang pernah ada sebelum ini semasa Dinasti Joseon (1392-1910).
Alirannya bermula dari Cheonggye Plaza, tempat seni budaya yang popular dan melewati sejumlah 22 jembatan sebelum mengalir ke Sungai Hangang dengan banyak tarikan sepanjang aliran itu.

Cheonggyecheon-ro, Yongsin-dong, Jongno-gu, Seoul, South Korea

 • Disarankan untuk pergi pada waktu malam kerana lebih meriah dengan cahaya lampu dan untuk merasai suasana lebih romantik

Buka setiap hari 24 jam

6) Namsan Tower

Namsan Seoul Tower merupakan tempat pelancongan menara pertama di Korea. Bahagian atas menara adalah hampir 480 meter di atas permukaan laut, termasuk Gunung Namsan (243m) dan ketinggian menara sendiri (236.7m), menjadikannya salah satu menara tertinggi di Asia. Ia terdiri daripada Seoul Tower Plaza. Menara itu mula-mula ditubuhkan sebagai menara penyiaran untuk menghantar isyarat TV dan radio pada tahun 1969. kini, ia telah menjadi salah satu tempat mercu tanda dan tempat berbilang budaya di Seoul.

Seoul mempunyai sejumlah platform tontonan di mana pelawat dapat menikmati pemandangan bandar malam atau Sungai Hangang. Balai cerap digital menara adalah unik. Ia menawarkan panorama 360 darjah yang mengagumkan di bandar, dan 32 skrin LCD menceritakan semula 600 tahun sejarah Seoul. Oleh itu, tarikan ini begitu popular dan menjadi kebanggaan negara ini.

Terletak di atas N Plaza, bumbung teres yang menggunakan kayu sebagai lantai yang luas menimbulkan suasana yang eksotis menjadikannya sangat popular dalam kalangan pasangan kekasih. Tarikan baru-baru ini untuk pasangan berkahwin adalah “Kunci Kasih,” beribu-ribu padlocks yang dilekatkan pada pagar yang melambangkan kasih sayang mereka yang belum selesai.

105 Namsangongwon-gil, Yongsan 2(i)ga-dong, Yongsan-gu, Seoul, South Korea

 • Datang pada waktu yang tidak ramai pengunjung iaitu hari bekerja
 • Harga untuk dewasa 8,000 Won, kanak kanak 8,000 Won
 • Anda boleh beli tiket di KLOOK untuk dapatkan harga lebih murah.

Wednesday: 10am–11pm
Thursday: 10am–11pm
Friday: 10am–11pm
Saturday: 10am–12am
Sunday: 10am–11pm
Monday: 10am–11pm
Tuesday: 10am–11pm

7) Pulau Nami

Pulau Nami atau nama tempatannya ‘Namisoem’ merupakan pulau kecil yang berbentuk bulan separa dan terletak di sebatang sungai. Pulau ini terletak di daerah Chunchoen dan memang tidak dinafikan bahawa pulau ini teramat cantik sehingga sentiasa menjadi tumpuan pelancong yang datang.

Apa yang menarik minat pelancong untuk ke pulau tersebut adalah keindahan pulau itu sendiri yang seperti lukisan alam yang sangat cantik. Pulau Nami juga mempunyai keajaiban yang jelas iaitu suasana yang mempunyai 4 musim. Setiap musim yang berubah-ubah bakal memperlihatkan kecantikan Pulau Nami yang luar biasa mengikut musim tertentu.
Sebagai contoh, musim bunga bakal menjanjikan anda dengan keindahan bunga-bunga yang sedang berkembang, panorama yang indah sekali. Manakala, pada musim panas pula anda bakal melihat keindahan pepohon yang menghijau yang pastinya dapat menggamit keindahan pada pandangan anda. Lain pula ceritanya apabila anda mengunjungi pulau tersebut pada musim luruh dan musim sejuk. Pelawat berpeluang merasai suasana yang megah dan romantis untuk dinikmati bersama yang tersayang, dimana keindahan pulau ini boleh dikatakan sama dengan babak-babak romantis yang ada dalam setiap drama romantis seperti Winter Sonata.

1 Namisum-gil, Namsan-myeon, Chuncheon-si, Gangwon-do, South Korea

 • Pilih masa mengikut kehendak anda contohnya musim sejuk(salji)
 • Petite France cuma terletak beberapa Kilometer dari Nami Island. Jika anda telah sampai di Nami island, ambil peluang untuk mengunjungi Petite France juga
 • Bagi Muslim, tidak perlu risau ketika mengunjungi Nami Island kerana di sini terdapat Surau dan Restoran Halal yang terletak di tingkat bawah surau sahaja.

Setiap Hari bermula jam 7.30 pagi hingga 9.45 malam

ARTIKEL-ARTIKEL MENARIK

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial