10 Cara Untuk Jimatkan Wang Ketika Melancong

Jadi anda sudah bersedia untuk pergi bercuti atau melancong dan tentu saja anda ingin mendapatkan yang terbaik sepanjang percutian anda. Daripada menghabiskan terlalu banyak wang, ada beberapa cara yang boleh betul-betul menjimatkan wang, supaya anda boleh menggunakan wang tambahan itu untuk perkara lain-seperti cari pengalaman baru atau buat percutian baru!

Oleh itu kami telah mengumpulkan senarai 10 cara yang boleh membantu anda menjimatkan wang semasa anda melancong. Semak senarai tersebut dibawah ini!

1. Bersikap fleksibel dengan masa anda

Kebanyakan pelancong akan membuat percutian pada hujung minggu apabila mereka tidak bekerja, ketika ini tiket penerbangan dan harga hotel biasanya lebih tinggi berbanding hari biasa. Sekiranya anda boleh, cuba untuk bercuti pada hari biasa, sebaik-baiknya hari Selasa dan Rabu, untuk mendapatkan harga terendah.

 

Harga tiket penerbangan juga boleh bergantung pada hari apa dalam minggu yang anda tempah, sebagai contoh; Tempahan penerbangan pada hari Sabtu atau Ahad ke bandar-bandar yang lebih besar sering lebih murah kerana syarikat biasanya menempah percutian perniagaan mereka pada hari kerja, sehingga laman tempahan untuk tiket penerbangan mengalami ‘downtime’ pada hujung minggu dan sering menjual tiket mereka sedikit lebih murah. 

2. Guna laman perbandingan untuk tiket penerbangan

Tiket penerbangan juga boleh memberi kesan yang agak besar dalam belanjawan perjalanan percutian, jadi anda harus mencari tawaran termurah yang boleh ditemui.

 

Skyscanner dan Momondo adalah kedua-dua laman yang membandingkan harga dari laman tempahan pada masa yang sama untuk mencari tiket penerbangan termurah. Dengan cara itu, ia dapat memudahkan anda daripada memeriksa harga di laman web yang berbeza.

 

Ciri lain yang menarik yang akan anda temukan di kedua-dua laman web, ialah anda boleh menggunakan penapis (filter) untuk menyesuaikan carian anda, seperti menetapkan harga maksimum atau hanya untuk mencari penerbangan terus. Anda juga boleh mendaftar dengan alamat e-mel anda untuk mendapatkan isyarat harga pada penerbangan tertentu, supaya anda segera diberitahu ketika harga tiket jatuh lebih murah.

3. Bertemu dengan penduduk tempatan atau pelancong lain

Cara terbaik untuk meneroka bandar baru adalah dengan bertemu denagn penduduk tempatan atau pelancong lain. Daripada membelanjakan wang untuk pelancongan mahal, anda boleh mengenal bandar tersebut dengan cara yang lebih mendalam – melalui mata tempatan! Seorang tempatan tahu di mana untuk mencari makanan terbaik, lokasi shopping terbaik, dan kawasan terbaik di bandar. Dan siapa yang tahu, anda juga boleh membuat kawan seumur hidup!

 

Travello adalah komuniti perjalanan di dunia yang terbesar di dalam aplikasinya dan membolehkan anda berhubung dengan penduduk tempatan dan pelancong lain di mana sahaja anda berada di dunia. Muat turun untuk perjalanan seterusnya dan berhubung dengan orang tempatan di destinasi yang anda pergi, atau lihat siapa lagi yang merancang untuk pergi ke sana dahulu sekiranya anda sedang mencari rakan satu perjalanan.

4. Bawa botol minuman sendiri

Tidakkah anda benci perlu membayar berlebihan untuk botol air selepas anda masuk melalui pintu keselamatan di lapangan terbang? Memandangkan kebanyakan pelancong sedar, tidak boleh membawa lebih daripada 100 ml cecair melalui keselamatan semasa anda melancong menggunakan kenderaan udara, yang kemudiannya tidak termasuk botol air berukuran standard.

 

Walau bagaimanapun, jika anda membawa botol kosong, terutama sekali botol yang boleh menyimpan air sejuk atau panas dengan lebih lama, maka anda hanya boleh menambah air ke dalamnya selepas melepasi keselamatan – secara percuma!

 

Kebanyakan lapangan terbang ada air mancur untuk diminum, dan jika tidak, maka pasti akan ada air paip di suatu tempat. Hanya pastikan air paip tersebut selamat untuk diminum. Anda juga boleh mengisi air dari hotel juga untuk dibawa bersama semasa berjalan.

 

Satu lagi perkara hebat tentang menggunakan botol air sendiri ialah anda menyumbang kepada pengurangan botol plastik, dengan itu anda telah membantu menyelamatkan bumi ini! Jadi bukan sahaja anda menyimpan wang dengan memiliki botol air anda sendiri, tetapi anda juga membantu menyelamatkan bumi!

5. Terokai tempat baru dengan berjalan kaki atau pengangkutan awam

Ia mudah dan menyenangkan untuk melihat pemandangan di bandar baru dari keselesaan di dalam kereta atau di dalam bas pemandu pelancongan. Tetapi, jika anda benar-benar ingin menjimatkan wang, maka meneroka bandar dengan berjalan kaki adalah cara terbaik untuk pergi – dan ia percuma!

 

Berjalan-jalan di jalan-jalan bandar juga memberi peluang kepada anda untuk melihat pemandangan dan suasana dengan lebih dekat dan mendalam, sedangkan di dalam bas pelancong atau kereta boleh jadi sangat tergesa-gesa dan masa terhad.

 

Sekiranya jarak ke lokasi yang anda mahu pergi agak jauh, maka pilih pengangkutan awam. Bukan sahaja anda akan menjimatkan banyak wang berbanding dengan apa yang anda akan bayar untuk teksi, tetapi anda juga dapat melihat lebih banyak aspek kehidupan tempatan dan asli.

6. Memandu bebas tol

Sekiranya anda merancang untuk menyewa kereta untuk melakukan perjalanan, maka perbelanjaan tol mungkin tidak terlintas di fikiran anda apabila anda menyusun anggaran perjalanan. Walau bagaimanapun, bergantung kepada negara yang anda lawati, kos tol biasanya tinggi dan mempercepatkan penggunaan wang dengan banyak.

 

Menggunakan Peta Google (Google Maps) untuk navigasi adalah yang terbaik semasa memandu kereta dan ia percuma. Jika anda tidak mempunyai akses internet semasa di jalan raya, maka anda boleh memuat turun peta untuk jadual perjalanan anda terlebih dahulu.

 

Satu lagi ciri yang menarik dengan Peta Google ialah ia membolehkan anda memilih untuk “mengelakkan tol” apabila anda sedang membuat laluan perjalanan. Ini bermaksud ia akan membawa anda ke jalan yang tiada lebuh raya dan mungkin perjalanan anda sedikit lama untuk sampai ke destinasi anda, tetapi anda boleh menjimatkan wang dan mungkin melalui di jalan-jalan yang lebih menarik dan pemandangan yang lebih baik!

7. Membeli barangan runcit

Salah satu cara terbaik untuk belajar mengenai budaya dan destinasi baru adalah dengan mencuba makanan tempatan. Membeli-belah barangan runcit sendiri, sama ada di pasar jalanan atau di kedai tempatan, anda dapat merasai suasana setempat dan menjimatkan banyak wang berbanding dengan apa yang anda akan habiskan di restoran, dan mencuba makanan baru!

 

Jika anda menginap di sebuah hotel dan sarapan tidak termasuk, maka anda juga boleh mendapat manfaat dari mendapatkan makanan dari pasar atau kedai runcit tempatan, kerana hotel sering mengenakan bayaran lebih tinggi setiap orang untuk sarapan pagi.

8. Melancong dengan bas / kereta api semalaman

Di Malaysia kita tidak ada bas atau kereta api yang menyediakan tempat tidur, tetapi di luar negara biasanya ada banyak. Penginapan adalah perbelanjaan lain yang sering mengambil sebahagian besar daripada bajet perjalanan. Jika anda merancang perjalanan dari satu destinasi ke destinasi yang lain, periksa secara dalam talian dan lihat sama ada terdapat kereta api atau bas yang menyediakan tempat tidur. Dengan perjalanan malam, anda akan menjimatkan wang ke atas penginapan.

 

Perjalanan dengan kereta api atau bas sering lebih murah berbanding menggunakan kapal terbang, dan anda tidak perlu berurusan dengan semua kerumitan yang datang dengan perjalanan dari kapal terbang. Selain itu, berada di dalam kereta api semalaman adalah pengalaman yang luar biasa dalam dirinya sendiri dan anda dapat melihat lebih banyak kawasan luar bandar daripada apa yang anda lihat dari udara yang tinggi.

9. Guna laman pembandingan untuk tempah penginapan

Hostel dan homestay adalah yang terbaik dari segi untuk menjimatkan wang, tetapi dengan peningkatan orang menyewa rumah dan bilik, kini laman web seperti Airbnb dan Homeaway anda boleh mencari beribu-ribu pilihan penginapan untuk memenuhi keperluan anda. Malah anda akan jumpa harga yang lebih murah berbanding harga bilik hotel.

 

Selain itu, adakah anda tidak mahu menukar bilik hotel yang membosankan dan rasai pengalaman rumah pangsapuri mewah di bandar? Atau dengan pengalaman unik di desa? Pilihannya banyak dan begitu juga peluang menjimatkan wang!

9. Beli kad-sim tempatan

Semua orang tahu bahawa caj internet di telefon anda boleh menjadi sangat tinggi jika anda tidak berhati-hati ketika melakukan perjalanan ke luar negara. Untuk mengelakkan pulang ke rumah dengan bil telefon yang besar, pilih kad sim tempatan di negara yang anda lawati sebaik sahaja anda sampai ke sana, dan tambah nilai sehingga anda mempunyai cukup kredit untuk menikmati berkongsi gambar perjalanan anda dengan rakan-rakan anda dan keluarga dalam talian.

 

Banyak lapangan terbang ada menawarkan kad sim percuma, atau untuk harga yang kecil, jadi pastikan mata anda dibuka pada saat ketibaan untuk telefon ini dengan tawaran.

 

Sekiranya anda melancong ke Eropah lebih mudah! Sejak musim panas tahun 2017, EU menghapuskan tarif perayauan (roaming) yang bermaksud bahawa harga panggilan, SMS, dan penggunaan internet tidak berubah ketika anda melakukan perjalanan antara negara-negara di EU, termasuk Norway, Iceland, Liechtenstein. Ini bermakna bahawa anda hanya perlu mendapatkan satu kad sim Eropah jika anda merancang perjalanan melalui negara-negara Eropah!

Artikel menarik yang lain

Ilmiah
syoknyat-admin

Perkara Harus Anda Tahu Tentang Aqiqah Untuk Bayi Anda

Perkara Harus Anda Tahu Tentang Aqiqah Untuk Bayi Anda Aqiqah adalah sunnah yang harus dilakukan setelah lahir anak anda dengan mengorbankan haiwan. Ini adalah salah satu sunnah yang wajib dilakukan setelah kelahiran anak. Dengan kata lain, aqiqah seperti sedekah yang kamu berikan.   Sebagaimana hadis dari

Baca lagi »
Ilmiah
syoknyat-admin

APAKAH PROSEDUR & KETETAPAN AQIQAH?

Apakah Prosedur dan Ketetapan Aqiqah? Saya perlu mengetahui prosedur aqiqah. Ibu bapa saya melakukan aqiqah untuk anak saya pada hari ketujuh kelahirannya. Tetapi kekeliruannya ialah kami belum menamakan anak kami. Jadi, saya tertanya-tanya apakah aqiqah ini sah menurut sunnah. Tidakkah kita harus menyebut nama anak (dan

Baca lagi »
Ilmiah
syoknyat-admin

BUAT PINJAMAN UNTUK LAKSANAKAN IBADAH QURBAN?

Membuat Pinjaman Untuk laksanakan Ibadah Qurban Adakah wajib mengambil pinjaman untuk membuat ibadah qurban? Segala puji bagi Allah.   Oleh kerana ibadah qurban ini hukumnya adalah sunnah muakad, jadi tidak perlu mengambil pinjaman untuk membeli binatang qurban, kerana tidak wajib bagi orang yang tidak kaya, menurut

Baca lagi »
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial